El ne felejtse, aki él

Oldal tartalma:

Benke László - El ne felejtse, aki él

Letöltés El ne felejtse, aki él könyvet pdf, epub és mobi

El ne felejtse, aki él.pdf
El ne felejtse, aki él.epub
El ne felejtse, aki él.mobi

  • Hét Krajcár Kiadó
  • Történelmi
  • 237 oldal
  • Kötés: keménytáblás
  • ISBN: 9789639596993
  • Cikkszám: 1051701
  • Nyelv: magyar hu-HU
  • Kiadás éve:

A könyv részletei El ne felejtse, aki él

Töltse le az ingyenes PDF El ne felejtse, aki él fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A El ne felejtse, aki él PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

Könyv Összegzés El ne felejtse, aki él (pdf, epub és mobi)

El ne felejtse, aki él leírása

A magyar irodalom a nemzet lelkiismerete, emlékezete és várakozása volt mindenkor. Költészetünk egy-egy tiszta csúcsa a magyar nép egy-egy tiszta álma, közös reménye, vágyakozása. A magyar költészet fényében a nemzet nagynak, tisztának, szabadnak akarta látni önmagát. A pesti utcákon tüntetők, a vérző diákok és munkások legigazabb álmunkat álmodták 1956-ban: függetlenségünket, szabadságunkat, emberi méltóságunkat. A történelem nagy pillanata az, mikor a nép megelőzi vezetőit, megelőzi költőit is. Ledobja sorsa terheit, megmutatja igazi erejét, világraszóló győzelemre tör. Szabad és boldog akar lenni, előbb csak érzi, de már tudja is, hogy e küzdelemben még a vereség is magasztos. Így történt népünkkel 1956-ban. A nép után a költők ébredtek legkorábban, s költeményekben próbáltuk őrizni a vereséget szenvedettek becsületét. Hervadhatatlan virágok csokra a magyar költészet, s benne Tamási Lajosé. Történelmünk legszentebb pillanatai valóban a nemzet közös ihletéből és közös vállalkozásából fakadtak. Minden nagy költészet győzelem a halálon. Győzelmünk akkor lehet termékenyebb, ha költészetünk, Tamási Lajos költészete is termékeny talajra hull, s ahogy távolodunk az időben a hajdani eseményektől, úgy válik egyre világosabbá: Tamási a nép nevében emelte fel szavát nemcsak október 23-án, hanem a leverettetést követő évtizedekben is.

A kötet verseit két fejezetnyi próza követi: 
1. Tiszteletadás pályatársak, tanítványok főhajtása a költő előtt; 
2. Tamási Lajos költészetének irodalomtörténeti jelentőségéről G. Komoróczy Emőke tanulmánya: Nincs sehol megoldás, csupán a vállalt sorsban.
Készült az 1956-os emlékbizottság támogatásával.

Leave a Reply