50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról

Oldal tartalma:

Jim Eldridge - 50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról

Letöltés 50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról könyvet pdf, epub és mobi

50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról.pdf
50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról.epub
50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról.mobi

A könyv részletei 50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról

Töltse le az ingyenes PDF 50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A 50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

Könyv Összegzés 50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról (pdf, epub és mobi)

50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról leírása

Az 1914-ben kitört világháború a föld összes lakott kontinensét elérte.
Kövesd végig, hogyan zajlottak az események! Ismerkedj meg a konfliktus kulcsszereplőivel!
Fedezd fel, hogyan változtatta meg a háború a világot! Megdöbbentő adatok, részletes térképek, színes grafikák és archív fotók sokasága segít eligazodni a történelmi korszak eseményeiben.
A kötet végén Ki kicsoda…, Fogalommagyarázat és Név- és tárgymutató található.

BEVEZETÉS

Az európai országok évszázadokon át háborúskodtak egymással. Mindegyik még nagyobb hatalomra, még több területre vágyott, és ezt a szomszédaitól akarta elvenni. A 20. század kezdetére a világ más földrészein is hatalmas gyarmatokat szereztek, és tengerentúli birodalmakat építettek ki.

A FRANCIA–POROSZ HÁBORÚ

1871 előtt Németország sok kisebb-nagyobb államból állt. A legjelentősebb közülük a Porosz Királyság volt. 1870-ben a porosz állam háborúba keveredett Franciaországgal. Egy évvel később a poroszok győztek, elhódították a franciáktól Elzászt és Lotaringiát, és a többi német államot szövetségbe terelve megteremtették a német egységet. A vesztes franciák bosszúra szomjaztak, és mindenáron vissza akarták szerezni elvesztett területeiket.

SZÖVETSÉGEK

A francia−porosz háború után az újabb kudarctól rettegő franciák szövetségre léptek a keleti német terjeszkedéstől tartó oroszokkal. A franciák és az oroszok ígéretet tettek, hogy egymás segítségére sietnek, ha valamelyiküket támadás érné. Később a franciák és a britek is félretették ellentéteiket, és szövetségre léptek a Német Császárság ellen.

A BALKÁNI HÁBORÚK

1912-ben Szerbia, Görögország, Bulgária és Montenegró háborút indított az Oszmán (Török) Birodalom ellen. Egy évvel később Bulgária a korábbi szövetségesei ellen fordult, és újabb háborút kezdett, de vereséget szenvedett. A második Balkán-háborúban a bolgárok jelentős területeket vesztettek, Szerbia viszont majdnem kétszeresére nőtt. A szomszédokat aggasztotta a szerb terjeszkedés. Meg lehetett jósolni, hogy a félszigeten újabb háború készül…

URALKODÓHÁZAK

Az európai uralkodó házakat szoros rokoni szálak fűzték egymáshoz.
Viktória királynő több mint hatvan évig ural kodott Nagy-Britanniában, egészen 1901-ben bekövetkezett haláláig. Az ő unokája volt V. György brit király.

FEGYVERKEZÉSI VERSENY

Mindegyik európai ország rettegett a szomszédaitól, ezért vadul fegyverkeztek, hogy megvédjék magukat: egyre nagyobb és erősebb hadseregeket állítottak, és a legmodernebb fegyverekkel szerelték fel őket. A németek különösen a britek tengeri fölényét irigyelték. 1906 és 1914 között Németország húsz új csatahajót épített!

Leave a Reply